Sunday, April 20, 2014

Nasi goreng tinggi kandungan minyak


HIDANGAN nasi goreng yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia sebenarnya mempunyai kandungan minyak yang sangat tinggi manakala pengambilan secara berlebihan akan menambah jumlah kalori dalam badan.

Menurut pakar pemakanan Indonesia, Inge Permadhi, seseorang selalunya tidak sedar jumlah minyak dalam sesuatu makanan.

“Nasi goreng mengandungi kadar minyak dua kali ganda, begitu juga dengan makanan bergoreng yang lain.

“ Sebagai contoh keropok, pada dasarnya makanan tersebut mengandungi 10 kalori tetapi apabila digoreng, minyak yang terlekat di atas makanan tersebut secara automatik akan menukar kalori menjadi dua kali ganda iaitu 20,” katanya.

Tambah Inge, kandungan minyak nasi goreng tinggi kerana ia dimasak sepenuhnya menggunakan minyak atau mentega.

Jika dipanaskan, nasi tersebut akan menyerap minyak serta menjadi lemak tepu yang merupakan punca penyakit jantung dan kegemukan.

Justeru, orang ramai disarankan mengurangkan pengambilan makanan bergoreng terutamanya nasi goreng di samping menggantikannya dengan cara memasak yang lebih sihat seperti kukus, rebus, panggang ataupun ditumis dengan sedikit minyak.

-Kosmo

No comments:

Post a Comment